Noc práva již potřetí otevírá brány právním nadšencům i veřejnosti

Spolek Nugis Finem v pátek 5. 3. již potřetí zahájil vzdělávací akci s názvem Noc práva. Kvůli současné epidemické situaci se celá událost přesunula do online prostoru, kvalita však zůstala zachována. Jednotlivé vstupy lze zhlédnout na stránkách Noc práva až do středy 10. 3. Právo21 je mediálním partnerem akce. 

8. 3. 2021

Noc práva i v roce 2021 otevírá své digitální brány. Foto: Noc práva, dostupné z: www.nocprava.cz (Noc práva, Nugis Finem)

Organizátoři dlouho váhali, jestli Noc práva v letošním roce uskutečnit. Situace ohledně koronaviru není vůbec nakloněna pořádání jakýchkoli událostí tohoto typu. Nakonec však rozhodli, že nelze zájemce o tento zážitek ochudit a uspořádali Noc práva v online podobě. Jak sami organizátoři vyjadřují: „Dostali jsme tolik e-mailů a zpráv s dotazy, jestli Noc práva alespoň v nějaké podobě zorganizujeme, že jsme neodolali a program pro vás alespoň ve zredukované podobě připravili online – ve formě videí. Kromě přednášek nemohl chybět ani každoroční kulturní prvek.“

Co zajímavého lze zhlédnout?

Jelikož je letošní ročník celý v online režimu, není nutné vymýšlet složitý časový harmonogram a lze všechny přednášky zhlédnout z pohodlí domova. Je nutné se předem registrovat, registrace je ale rychlá a bezplatná. Stačí vyplnit jen své jméno, příjmení a e-mail. A jaký je tedy program?

Soudce Nejvyššího soudu Michal Králík přibližuje problematiku zranění u amatérského a profesionálního sportu (touto problematikou jsme se zabývali také my v článcích zde a zde, pozn. red.). Ve své přednášce zodpoví například otázku, zda a za jakých podmínek sportovec odpovídá za zranění spoluhráče.

Stále aktuálnímu tématu ochrany osobnosti se věnuje příspěvek soudce Krajského soudu v Brně Michala Ryšky. Ten hovoří o ochraně osobnosti po smrti osoby: „Často dochází ke střetu mezi svobodou projevu a postmortální ochranou osobnosti. Žádné z těchto práv nestojí apriori výše než druhé, všechno je nutno posuzovat podle rozhodných okolností – zda se jedná o skutková tvrzení nebo hodnotící úsudky, co je předmětem sdělení, zda se jedná o osobu veřejného zájmu...“.

Výklad o soudních budovách první republiky v Čechách od advokáta Lubomíra Činky je příjemným rozptýlením od ostatních ryze právních výkladů. Přednáška je doplněna mnoha dobovými snímky i současnou podobou budov.

Do oblasti kriminologie se ve své přednášce dostává docent Libor Dušek z Univerzity Karlovy. Přednáška na téma „Proč je v Česku tolik vězňů?“ je exkurzem do často opomíjené oblasti práva, přestože jde o stále důležitější téma, neboť: „Česko má jednu z největších vězeňských populací v přepočtu na obyvatele v celé Evropské unii. Je to okolo dvou set vězňů na sto tisíc obyvatel.“

Světlana Witowská, moderátorka a novinářka, ale také vystudovaná právnička, v rozhovoru přibližuje svá studia na Karlově univerzitě, ale také práci novinářky a moderátorky, přípravy na velmi sledovanou prezidentskou debatu nebo to, jak epidemie koronaviru ovlivňuje vzdělávání i osobní život.

Poslední videopřednáška je trochu netradiční. Její název „Den diplomata v Austrálii“ toho hodně napovídá – zástupce velvyslance v Austrálii Ondřej Boháč krátkým vstupem představuje život v hlavním městě Canberra i náplň práce diplomata.

Ústavní právník Jan Kysela z Univerzity Karlovy ve své audiopřednášce představuje roli Senátu v ústavním systému České republiky. O senátorech Jan Kysela říká například tohle: „Zvolením se ze všech senátorů stávají historičtí aktéři. Ať už chtějí, nebo nechtějí, záleží na nich, jakou hloubku brázdy vyorají a jaký vjem si s nimi spojíme.“

Kulturním prvkem letošního ročníku je videozáznam divadelního představení Milada. Tato částečně dokumentární hra Fakultní divadelní společnosti Právnické fakulty Masarykovy univerzity představuje osobní příběh Milady Horákové a procesu s ní.

Dalším kulturním bodem je scénické čtení knihy „Studovali práva“ autorské dvojice Petra Rittera a Zdeňka Šťastného. Při sledování výkonu Filipa Tellera, který dílo předčítá, se mnohdy zasmějete, jindy vás ale její obsah donutí k zamyšlení.

Poslední část letošního ročníku Noci práva se věnuje autorům zmíněné knihy, Petru Ritterovi a Zdeňku Šťastnému. V talk show, moderované opět Filipem Tellerem, odpovídají na otázky o postavách knihy, jak psaní díla probíhalo, ale také o jejich osobních životech a studiích.

Jakub Novák

student Právnické fakulty Masarykovy univerzity


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info