PubQuiz Práva21 se konal již počtvrté. Věděli byste, jestli je starší budova Nejvyššího správního, nebo Ústavního soudu?

V úterý 15. 11. 2022 se konal již tradiční PubQuiz Práva21. Jednalo se o čtvrtý ročník a zúčastnilo se ho celkem 13 týmů. Právo21 si pro soutěžící opět připravilo záludné a originální otázky nejen ze světa práva, ale také z aktuálního dění ve světě nebo z článků Práva21.

23. 11. 2022 Anna Pěničková

Bez popisku

Pub kvízy jsou v dnešní době již velmi rozšířená zábava. Jedná se o vědomostní soutěž probíhající typicky v hospodách či restauracích, kde proti sobě soutěží vícečlenné týmy. Právo21 započalo tradici svého vlastního hospodského kvízu v roce 2018. Atraktivitu velmi populární akce ještě umocňují hodnotné ceny.

Přestože se jednalo již o čtvrtý ročník, příprava celé akce zabrala spoustu práce a energie. „Těsně před kvízem si říkám, zda to za ty nervy a čas stojí. Po kvízu vím, že ano. Vidět lidi, jak se baví něčím, co jsme vytvořili, je parádní odměnou,“ konstatuje hlavní organizátorka kvízu Barbora Mitášová a dodává: „Ráda bych poděkovala všem členům týmu Práva21, protože bez nich by kvíz nevznikl. Každý rok si říkám, že to byl můj poslední kvíz, ale znáte to – poslední se neříká.“

„Naše počáteční taktika byla nebýt poslední,“ říká vítězný tým

Do soutěže se přihlásilo přes 100 účastníků, rozdělených do 13 týmů. Třetí místo obsadil tým „Try Hard“, druhé místo získali „Správaři“ a pomyslnou zlatou medaili si odnesl tým s názvem „dále jen Rada“. „Kvíz jsme si užili a vzhledem k tomu, že naše počáteční taktika byla ‚nebýt poslední‘, tak jsme i velmi nadšení z finálního výsledku,“ vysvětluje výherní tým.

Kvíz se dělil do pěti částí. Každá obsahovala dva okruhy po pěti otázkách, které spojovalo jedno zastřešující téma. Na konci každého bloku následovala tipovačka, která je již typickým prvkem právnického kvízu. Závěrečná tipovačka, kterou sponzoroval generální partner Práva21 advokátní kancelář KROUPAHELÁN, zněla: „Jaká byla hodnota největší transakce, kterou dělala advokátní kancelář KROUPAHELÁN?“ Se svým tipem ve výši 21 milionů euro se skutečnosti (21 500 000 euro) nejvíce přiblížil tým Limetky, jako pozornost dostali víno a kvalitní praženou kávu.

Otázky se nezaměřovaly pouze na aktuální dění, zabrousily i do dávné minulosti. Věděli byste například, jak se nazývá nejstarší kodifikace římského práva nebo ve kterém roce došlo k úplnému zákazu fyzických trestů na školách? Pokud nejste až takoví znalci historie, uhodli byste, kolik žen kandiduje aktuálně na prezidentku ČR? Nejen na takové otázky hledaly zúčastněné týmy správné odpovědi.

„Největší radost jsme měli, když jsme si vzpomněli na znalosti, které nám vyučující vtloukali do hlavy už během studia. U některých jsme ani nevěděli, že je máme. Jako příklad můžeme uvést kolo otázek z práva životního prostředí nebo římského práva. Tolik radosti, jako když si Anička vzpomněla na Zákon 12 desek, jsme neměli snad ani při úspěšném složení státnic,“ komentuje s úsměvem vítězný tým.

První tři týmy si odnesly hodnotné ceny: licenci Student ASPI Plus od společnosti Wolters Kluwer, předplatné časopisu dTest či roční předplatné softwaru od Evolia pro advokátní kanceláře Elite na 12 měsíců v hodnotě 96 000 Kč. Díky poukazům do knihkupectví Dobrovský, věnovaným advokátní kanceláří SEDLAKOVA LEGAL, mohou výherci obohatit svoji knihovnu. Pokud mají rádi trochu více adrenalinu, jistě využijí poukazy na únikové hry od společnosti Nest Escape. Jestli raději zajdou za kulturou, nabízí se jim využít lístků na festival Jeden svět. A Jako pozornost nechyběly ani sekty či dárkový koš od advokátní kanceláře CISEK.

Děkujeme partnerům a všem zúčastněným. Těšíme se na další ročník soutěže.

Foto: Jiří Havel Nejezchleb

Tvorbu Práva21 sponzorují

Vybrali jsme pro vás


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info