Mužské právo II a setkání s autorstvem aneb Solidaritu pro všechny

Dne 21. srpna se uskutečnilo setkání s částí autorstva dlouho očekávaného pokračování knihy Mužské právo. Jednalo se již o druhé setkání, kde byly představeny příspěvky, které bude tento díl knihy obsahovat.

26. 8. 2024 Núr Doubová

Bez popisku

Setkání v prostorách pražské právnické fakulty proběhlo za účasti editorek knihy Kateřiny Šimáčkové, Barbary Havelkové a Pavly Špondrové. Úvodním proslovem přispěla Barbara Havelková a shrnula úvodní cíle a myšlenky knihy.Věnovala se také hodnotovým sporům uvnitř feministického hnutí. K hlavnímu cíli Mužského práva II se poté vyjádřila Pavla Špondrová, ombudsmanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která vytyčila hlavní poselství knihy a směr, kterým míří: jejím cílem je najít cestu dohody a solidarity pro všechny a ukázat, že emancipace není potřebná jen pro ženy, ale benefitují z ní i muži.

Dále v návaznosti na stále aktuální téma sexuálního násilí promluvila Petra Masopust Šachová, která se zabývá restorativní spravedlností právě ve spojení se sexualizovaným či domácím násilím. Masopust Šachová nastínila význam restorativní spravedlnosti zejména pro oběti trestných činů, kterým může pomoci dobře tlumočit vlastní potřeby a postavit se pachateli „tváří v tvář“, a jít tak vstříc svému uzdravení a zdárnému řešení následků trestné činnosti.

Dalším, a v českém prostředí jedinečným, byl příspěvek Denisy Skládalové, která se zabývá tím, že ani klimatická změna není genderově neutrální jev a může hůře dopadat na ženy. Poukazuje také na nejrůznější aspekty nevyrovnanosti v této problematice. Jedná se o jediný ucelený text na dané téma, který je dostupný v českém jazyce. Skládalová mimo jiné zmiňuje drastické rozdíly mezi unijními a vnitrostátními strategiemi v boji proti klimatické změně či nedostatek žen, které by se podílely na jejím řešení.

Závěrem si vzala slovo Kateřina Šimáčková a představila nejnovější rozsudky Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) z oblasti sexuálního násilí. Rozsudky byly představeny hlavně skrze své „poselství“, tedy skrze to, co se jejich prostřednictvím ESLP snaží vzkázat státům. Na závěr Kateřina Šimáčková připomněla, že stát u ESLP nikdy neprohrává, ale po shledání porušení se stává lepším v ochraně základních práv. Ostatně takové ponaučení si vedle států mohou odnést i naši čtenáři.

Núr Doubová

redaktorka, studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni

Úvodní foto: Petra Presserová


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info