5 volebních NEJ

Jako v každém čísle časopisu FAKT vám prezentujeme pět NEJ. Tentokrát se budou vztahovat k volbě, a to nikoliv pouze ve smyslu výkonu volebního práva, ale volby obecně.

1. 12. 2016 Jan Šlajs

Bez popisku
Největší smolařka senátních voleb

Špatnou volbou může být svěření se do péče hnutí, ve kterém nepanují dobré vztahy. Podobnou skutečností se může pochlubit Alena Dernerová. Ta kandidovala do Senátu v Mosteckém obvodu za hnutí Severočeši.cz. Kvůli špatným vztahům uvnitř hnutí a nevyjasněnému vedení byla odvolána Hanou Jeníčkovou, která za hnutí jednala jako zmocněnec. Nejvyšší správní soud v rozhodnutí sp. zn. Vol. 4/2016 vyslovil právní názor, že politická strana má právo kandidáta odvolat, pokud uzná za vhodné. Kandidát(ka) se buď můžete spokojit s vlastními prostředky na kampaň, nebo si kampaň nechat financovat a nechat se zastřešit jménem strany, ale zároveň podstupujete riziko odvolání kandidatury, což je plně v diskreci politické strany.

Největší volební podvod

Rekord v Guinnessově knize rekordů za největší zaznamenaný volební podvod drží prezidentské volby v západoafrickém pobřežním státě Libérie, které v roce 1927 vyhrál Charles Dunbar Burgess King s neuvěřitelnými 234 tisíci hlasy. Libérie však toho času měla pouze 15 tisíc registrovaných voličů.

Největší zmatkař letošních prezidentských voleb v USA

Vesnička Dixville Notch na severu amerického státu New Hampshire má dvanáct obyvatel, z toho osm registrovaných voličů. Zřejmě jde o místo, kde čas ubíhá poněkud pomaleji, protože jeden z těchto osmi registrovaných voličů volil Mitta Romneyho, který však kandidoval v roce 2012 a nikoliv letos. Vesnice je nejrychleji sečteným místem, proto zde bylo nebývale rušno, když osm voličů pozorovalo zhruba pětkrát více reportérů.

Nejpečlivěji musí volit soudce v trestním řízení

Soudce by měl volit tresty za současného zvážení dopadu trestu do života pachatele. S ohledem na jeho rodinu, zaměstnání, život, způsob obživy apod. Ústavní soud v nálezu sp. zn. II ÚS 525/15 konstatoval, že soudce nemůže tresty volit formalisticky, jelikož není například účetní.

Nejvzdálenější volba prezidenta

Témata voleb v zahraničí jsou poměrně zajímavá, vzpomeňme poslední prezidentskou volbu v Rakousku. Ve Spojených státech šli ale ještě dál, když ve státu Texas umožnili volit kosmonautům. Možná se ptáte, proč právě Texas, když USA sestávají z 50 zemí? Prakticky všichni astronauti žijí nedaleko stanice v texaském Houstonu. Jako první takto hlasoval David Wolf na ruské vesmírné stanici Mir v roce 1997, kdy byl zákon také přijat.

Časopis byl do roku 2017 vydáván pod názvem FAKT. Čtěte jeho I. ročník, 4. číslo.

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info